De citroen plant, een exotische plant voor in huis of in de tuin

De citroen plant behoort tot de familie van de citrussen en is een enorm leuke plant om te hebben, vooral als de fel geelgekleurde vruchten zich laten zien. De citroenen kunnen tot wel tien centimer doorsnee groeien. De citroen plant komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu overal in de wereld terug te vinden. Deze plant houdt enorm veel van warmte en zonlicht, en kan niet goed tegen de koude. Vandaar dat in onze contreien, buiten de zomer gerekend, een citroen plant best binnen in huis wordt gehouden. In de zomer heeft de citroen plant echter wel baat bij wat extra warmte en zonlicht, en staat hij het liefste buiten, zolang hij maar niet in de tocht hoeft te staan, want daar kan de citroen plant niet goed tegen. Zorg er bij het binnenhalen of buitenzetten van de citroen plant ook steeds goed voor dat het temperatuurverschil niet te groot is.

Verzorging van de citroen plant

De citroen plant is een plant die, mits de noodzakelijke en vooral juiste verzorging, heel wat jaren oud kan worden. Er zijn in de natuur zelfs exemplaren terug te vinden van meerdere honderd jaren oud!

Water

Bij het water geven zorg je er het beste voor dat de aarde regelmatig goed droog wordt. In hun natuurlijke Aziatische omgeving zijn citroen planten immers gewend aan periode van droogte die worden afgewisseld met zo nu en dan een regenbui. Citroen planten hebben trouwens ook het liefste dat u ze water geeft met regenwater. In de winter mag het wel wat minder zijn, en komen ze toe met de helft van de hoeveelheid water die u het

citroen plantje geeft in de zomer.

Voeding

Wanneer uw citroen plant aan de aanmaak van de vruchten is begonnen, dient u de plant extra voeding te geven. Deze periode verloopt doorgaans in de maanden maart tot en met september. De rest van het jaar heeft de citroen plant geen nood aan extra bemesting.