De verschillen tussen een tweedehands auto leasen en kopen

Om diverse redenen kiezen mensen ervoor om in een auto te rijden die al een eerdere eigenaar gehad heeft. Vaak zijn tweedehands auto’s goedkoper en ook duurzaamheid speelt vaak een rol. Wanneer je op zoek bent naar een tweedehandsauto kun je zowel leasen of kopen. Voor veel mensen is het onduidelijk wat de verschillen zijn tussen deze twee en welke voor- en nadelen beide opties met zich meebrengen. Natuurlijk wil iedereen het liefst in de mooiste auto’s rijden voor zo min mogelijk geld. Mercedes Benz occasions zijn dan bijvoorbeeld ook al voor langere periode erg populair. Wanneer je twijfel tussen een occasion leasen of kopen kan je het beste op de volgende dingen letten. 

BKR-registratie

Een belangrijk onderdeel van leasecontracten is dat dit geregistreerd wordt bij Stichting BKR. Dit kan nadelige gevolgen hebben wanneer je tijdens je leaseperiode op zoek wil naar een huis. De hypotheekverstrekker bepaalt uiteindelijk hoeveel geld je mag lenen, maar wanneer je een private leasecontract afsluit zal dit altijd lager uitvallen. Bij een koopauto geldt deze BKR-registratie niet en zal je dus ook geen problemen krijgen wanneer je van plan bent een huis te kopen. 

Aanschaf

Een van de grote voordelen van leasen daarentegen is dat je niet in een keer een grote uitgave hoeft te doen voor de aanschaf. In plaats daarvan draag je maandelijks bij aan de auto. Je hoeft ook geen bijtelling of wegenbelasting te betalen wanneer je een auto leaset bij een firma. Een tweedehandsauto heeft deze voordelen niet. Je zal zelf geld opzij moeten zetten voor de aanschaf van de auto en ook onverwachte kosten komen bij jou terecht. Wanneer je auto een grote reparatie nodig heeft zullen de kosten bij aanschaf van een tweedehandsauto bij jou komen te liggen. 

Bezit

Stel, je bent helemaal verliefd geworden op de Kia occasions en wil er nu dus zelf ook een. Bij de aankoop van een tweedehands occasion is de auto van jou. Je bepaalt zelf hoe lang je er in rijdt en wat je ermee doet. Bij leasen blijft de auto echter altijd in het bezit van de leasemaatschappij. Als het contract ten einde loopt heb je vaak wel de keuze om tegen bijbetaling de auto over te nemen van de leasemaatschappij. Denk hier dus vooraf goed over na wanneer je een afweging aan het maken bent tussen een occasion leasen of kopen.