De voor- en nadelen van vrachtwagenchauffeur zijn

Je bestuurt een immens grote wagen met allemaal goederen erin en je doorkruist verschillende landen terwijl je aan het rijden bent. Als vrachtwagen chauffeur ben je onmisbaar, want zonder jou zouden onze supermarkten leeg zijn of kunnen we onze favoriete producten niet halen in winkels. Je ziet dus veel, maar je bent ook lang weg van huis. Er kleven dus wat voor- en nadelen aan het beroep van vrachtwagenchauffeur.

Voordelen

Vrijheidsgevoel

Succesvol je vrachtwagen theorie afronden en het praktijkexamen goed afleggen is natuurlijk een must voordat je mag beginnen. Je zult hier dus in het begin eerst nog een tijd mee bezig zijn, maar zodra je dat allemaal gehaald hebt, ben je klaar om de weg op te gaan! Vrachtwagenchauffeurs voelen veel gevoel van vrijheid, aangezien ze in hun eentje in de wagen zitten en geen baas hebben die hen continu controleert. Daarnaast mag je ook vaak zelf de route bepalen en bepalen wanneer je rijdt, zo lang je maar op tijd op de bestemming aankomt. Rijd je liever ‘s nachts? Dan kan je dan rijden. Vind je de Alpen mooi? Dan gaat jouw route via die wegen!

Plezier op de weg

Als vrachtwagenchauffeur vind je rijden het allerleukste dat er is. Voor jou is rijden niet alleen maar een manier om van A naar B te komen, maar haal je er echt plezier uit. Daarnaast vind je het niet erg om lang achter elkaar te zitten op dezelfde plek, maar geniet je ook juist van de steeds veranderende landschappen om je heen. Ook kom je onderweg verschillende collega’s tegen bij wegrestaurants. Vaak komen zij ook uit verschillende landen, dus een internationale omgeving is zeker gegarandeerd!

Nadelen

Lang van huis

Een nadeel van vrachtwagenchauffeur zijn, is dat je veel en lang van huis weg bent. Je doorkruist heel Europa (maar je kunt er ook voor kiezen om binnen Nederland te blijven!) en daardoor ben je soms wel dagenlang van huis. Het verschilt per persoon hoe hier mee om wordt gegaan: de één vindt het totaal geen probleem, de ander is liever ‘s avonds weer gewoon thuis.

Lange rijtijden

Als chauffeur krijg je meestal betaald voor het aantal kilometers dat je rijdt. Daarom rijden veel vrachtwagenchauffeurs lang achter elkaar, met inachtneming van de wettelijk toegestane rijtijden. Dit kan erg vermoeiend zijn en is dus niet voor iedereen weggelegd.

Klik hier om meer informatie te vinden over hoe het is om vrachtwagenchauffeur te zijn en wat je er allemaal voor nodig hebt om het te worden.