Zo kan je een nieuwe woning vinden

In de huidige woningmarkt is het lastig om aan een woning te komen in Nederland. De prijzen zijn de afgelopen jaren alleen maar meer omhoog geschoten en zorgen ervoor dat veel mensen moeite hebben om aan de vraagprijzen te voldoen. Vaak is het al lastig om een woning te vinden. Op kadastralekaart.nl is het echter mogelijk om informatie te winnen over percelen. Via de kaart kan je inzoomen op een gewenste gemeente om vervolgens de informatie van de woningen te bekijken. Hierop kan je dus zien of het pand vrij staat of niet.

Kadastrale kaart

Op de kadastrale kaart kan je dus zien of een pand vrij staat of niet. Je kan er echter veel meer informatie op terug vinden. Je kan er bijvoorbeeld zien wat het bouwjaar van het pand is en wanneer het voor het laatst gewijzigd is. Als je op zoek bent naar een woning met een recent bouwjaar, kan je op zo’n kadastrale kaart veel informatie inwinnen. Verder kan je nog de oppervlakte van het pand bekijken evenals de maten ervan. Als je meer informatie wilt hebben, kan je deze exacte maten opvragen tegen een betaling. Ook kan je tegen betaling de eigenaar contacteren, als je bijvoorbeeld specifieke vragen hebt.

Gestegen prijzen

De huidige stijgingen van de woningmarkt zijn vrijwel overal in het land, maar zijn in sommige regio’s harder gestegen dan in andere. Zo zijn vooral de woningen in en rondom de Randstad flink in waarde gestegen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen niet aan een woning kunnen komen en ergens anders moeten zoeken naar een woning. In de regio’s met minder economische activiteiten is het wat makkelijker om aan woningen te komen. Het probleem is daar echter het gebrek aan goedbetaalde banen, waardoor veel mensen het ook als onaantrekkelijk ervaren. De vele economische activiteiten in de Randstad verklaren daarom de hoge prijzen.

Actief zoeken

Om sneller een woning te zoeken, kan je meerdere dingen doen. Naast gebruik te maken van een kadstralekaart, kan je ook kiezen om je voor meerdere sites in te schrijven die jou berichten sturen als er een woning in de buurt beschikbaar is. Als je dit op meerdere websites doet, maak je een goede kans om een geschikte woning te vinden. Je moet dan alleen hopen dat je niet overboden wordt en dat er niet al te veel bezichtigingen zijn. Ook kan het handig zijn om goede contacten te houden met pandeigenaren, die jou vervolgens informatie kunnen geven als woningen vrij komen.

Soorten woningen

De gestegen woningprijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het type woning. Hoewel alle woningen zo’n beetje zijn gestegen, verschillen deze stijgingen nogal. Zo zijn de losstaande woningen erg gestegen in prijs, doordat het aanbod simpelweg niet opgewassen is tegen de vraag. Hierdoor worden deze woningen hoog overboden en kan de vraagprijs met tientallen procenten overboden worden. Ook de rijtjeshuizen zijn erg in trek en kunnen rekenen op hogere prijzen dan de vraagprijs aanvankelijk was. Wel verschillen de prijsstijgingen in de locatie van de woningen, met als uitersten de huizenprijzen in de Randstad.